Počeci

Uz Hrvatski akademski teniski klub Mladost vezani su počeci organiziranog bavljenja tenisom u Hrvatskoj i gradu Zagrebu.

Puni zamah teniskog sporta u Hrvatskoj ostvaren je osnivanjem teniske sekcije u HAŠK-u 1905 godine. 1912 godine HAŠK-ovi tenisači su dobili svoje vlastito igralište s pet teniskih terena u Maksimiru na prostoru današnjeg nogometnog stadiona Maksimir (GNK Dinamo), što je znatno doprinijelo bržem razvitku teniskog sporta u nas.

Godine 1945. HAŠK-ova je djelatnost prestala, a igrališta i prostorije naslijedilo je novoosnovano Studentsko fiskulturno društvo Akademičar, koje se 23. studenog 1946. spojilo s Omladinskim fiskulturnim društvom Mladost u Akademsko sportsko društvo Mladost (danas Hrvatski akademski športski klubovi Mladost).

U to vrijeme ASD Mladost nije imao svoja igrališta jer se na njima gradi nogometni stadion. Usprkos tome, tenisači Akademičara nalaze se već 1946. na ranglistama bivše države i Republike Hrvatske

Utemeljenje kluba

Godine 1948. počinje gradnja teniskih terena u Sportskom parku Mladost na Savi. Najprije su sagrađena dva igrališta i to radom samih članova tenisača. Nakon izgradnje prva dva igrališta, sagrađena su, na isti način još dva igrališta.

Te se godine u okviru ASD Mladost formira klub sa svojom upravom.

Tako je tenis, 1948 dobio igrališta u Sportskom parku Mladost pa se početak djelovanja tenis sekcije, odnosno, tenis kluba Mladost računa od te godine kada je dobio svoja igrališta te imao članove i upravu.

Hrvatski akademski teniski klub Mladost, od tih vremena do danas, postaje jedan od najtrofejnijih teniskih klubova u Hrvatskoj i bivšoj državi.

Za potrebe studentskih sportskih igara Univerzijada, koja je održane u Zagrebu 1987 godine, izgrađeno je još osam zemljanih i dva betonska terena kao i popratni objekti.

Danas Klub raspolaže s ukupno 18 teniskih terena od kojih je deset pod rasvjetom, dva s tribinama za gledatelje, četiri svlačionice s tuševima te veliki teniski zid za vježbanje. Uz to, klub raspolaže sa saunom i fitness dvoranom.

HATK Mladost i njegovi natjecatelji, u svojoj su dugogodišnjoj i uspješnoj povijesti osvajali mnoge nagrade u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, uključujući prvenstva bivše države i mnoge međunarodne turnire.  Mnoga značajna imena teniskog sporta bili su članovi ovoga Kluba. Među njima svakako treba spomenuti Ivana Ljubičića, Ivu Karlovića, Brunu Orešara, Gorana Prpića, Renatu Šašak, Tanju Dubravčić, Branka Horvata, Nikolu Mektića, Franka Škugora. Kroz ovaj Klub, od njegovog osnutka pa do današnjih dana, prošlo je preko deset tisuća članova.

Na žalost 2010 godine počinje ubrzana devastacija kluba. Nerazumnim potezima tadašnje uprave, onemogućava se istinski sportski razvoj istaknutih tenisača i tenisačica i to na račun rekreativnih članova kluba.

Tako su nekadašnji višestruki seniorski prvaci Hrvatske, istaknuti hrvatski tenisači: Antonio Veić, Nikola Mektić, Franko Škugor i brojni drugi, redom napuštali klub.

Osnivanje HATK Mladost – Akademičara

Složena situacija eskalira 2012 godine kada kompletno, svi natjecatelji izlaze iz HATK Mladost te inicijativom sportaša predvođenih Ritz Krešimirom, Zovko Ivanom, Ražov Markom, Filipi Ivanom, Vuletić Dorom, roditeljima mladih tenisača, trenerom Ivom Lijićem te uz bezrezervnu podršku Hrvatskih akademskih športskih klubova Mladost 24.12.2012. osnivaju Hrvatski akademski teniski klub Mladost – Akademičar.

Za privremenog predsjednika je, na prijedlog predsjednika Hrvatskih akademskih športskih klubova Mladost, gospodina Damira Karlovića, postavljen gospodin Jurica Šimunković koji se je na istoj poziciji zadržao do prosinca 2013 godine kada je izabrana nova uprava: predsjednik kluba Zdenko Lalić, dopredsjednica Dora Naletina, tajnik Ante Filipi te članovi upravnog odbora kluba Ivana Filipi, Robert Kartelo, Marko Ražov, Krešimir Ritz i Saša Vasung.

Klub je odmah nakon osnivanja primljen u porodicu HAŠK-ovih klubova dok je HATK Mladost zbog uzastopnog kršenja statuta društva izbačen iz HAŠK Mladost.

HATK Mladost – Akademičar, opredijeljen prvenstveno prema sportskom razvoju svojih članova tenisača i tenisačica, započinje svoj snažni razvoj i u samo nekoliko godina staje uz rame najjačih teniskih klubova u Hrvatskoj. S teniskom školom koja broji preko sto polaznika i preko 40 registriranih natjecatelja, njeni članovi osvajaju turnire i natječu se na pojedinačnim i ekipnim prvenstvima države.

Istovremeno, TK Mladost (prefiks “Hrvatski akademski” gubi iz svog naziva nakon izbacivanja iz HAŠK-a) doveden je na rub kolapsa, bez natjecatelja, bez teniskih terena, bez rezultata, ali sa ogromnim dugom na leđima.

U takvoj bezizlaznoj situaciji, Skupština TK Mladost donosi odluku da se pripoji HATK Mladost-Akademičaru i napokon 17.3.2016 godine, odlukom Skupštine HATK Mladost-Akademičara o prihvaćanju pripajanja ponovo se stvara jak i jedinstven teniski klub koji te godine mijenja svoj naziv HATK Mladost-Akademičar u HATK Mladost.

Hrvatski akademski klub Mladost, danas, broji preko 300 redovnih i podupirućih članova s preko 60 registriranih natjecatelja, preko 130 polaznika teniske škole i prednatjecatelja te stotinjak rekreativaca.

Naši članovi se natječu i postižu odlične rezultate na domaćim i međunarodnim teniskim natjecanjima, natječu se u Hrvatskoj teniskoj ligi i ekipnim prvenstvima Hrvatske.

Osim toga, HATK Mladost organizira tradicionalni turnir Mladost Grill Open, jedan od najjačih i najkvalitetnijih juniorskih turnira iz kalendara Tennis Europe u konkurenciji dječaka i djevojčica do 14 godina te visoko cijenjen Grillov memorijal, turnir 2. ranga iz kalendara HTS-a u konkurenciji dječaka i djevojčica do 12 godina.

Pored ova dva visokorangirana tradicionalna turnira, Klub organizira i Mladost Open, turnir iz kalendara HTS-a u konkurenciji juniora i juniorki do 18 godina.

Ovim turnirima, kojima možemo pribrojiti u turnir za djecu do 10 godina, klub je zaokružio natjecanja na svojim terenima za sve uzrasne skupine.

Na klupskim teniskim terenima također se odvijaju natjecanja 1. i 3. lige u kojima se natječu naša prva i druga momčad te niz drugih natjecanja na gradskoj, državnoj i međunarodnoj razini. Kalendar natjecanja možete pogledati na ovoj poveznici.

Uprava kluba

Članovi Upravnog odbora:

Zdenko Lalić, predsjednik
Krešimir Ritz, dopredsjednik
Dora Naletina
Jurica Putrić Posavec
Marko Ražov
Daniel Šušljik
Saša Vasung

Predsjednik:
Zdenko Lalić

Tajnik:
Ante Filipi

Stručno – natjecateljski odbor:
Ivo Lijić, predsjednik

Odbor za pritužbe i žalbe:
Saša Vasung, predsjednik

Disciplinski odbor:
Ivan Giljanović, predsjednik