“Pripadati Mladosti znači pripadati porodici. Velikoj, razgranatoj, raznovrsnoj. Rekord i rezultat nije na prvome mjestu, čak ni danas, kada sve počiva na uspjehu, na marketinškoj promociji, na vidnome mjestu u medijima.” Vilko Luncer.

Malo je športskih organizacija koje imaju takav kontinuitet i bogatu povijest poput HAŠKa Mladost. Od 1903. godine, kroz šest različitih država, kroz razne transformacije i promjene nazivlja, HAŠK Mladost predstavlja sublimaciju onog najboljeg što sačinjava hrvatski šport. 42 olimpijske medalje, trofejni športovi poput vaterpola, odbojke, veslanja, plivanja, atletike i drugih, čine temelje razvoja i napretka u športu Hrvatske.

Nemoguće je navest sve haškovce i mladostaše koji su promicali zlatnu, bijelu i crvenu boju, spoj hrvatstva i olimpijskih ideala, ali treba naglasiti da upravo svi oni sačinjavaju ono što zovemo duh mladostaštva! Hrvatski akademski športski klubovi Mladost Sveučilišta u Zagrebu nastavljajući tradiciju prvog studentskog kluba H.A.Š.K. osnovanog 6. studenog 1903. dao je veliki doprinos organizaciji i promicanju akademskog i hrvatskog športa.

Od 1945. društvo doživljava transformaciju, tako da 1946. godine spajanjem Akademičara i Mladosti nastaje najveće studentsko športsko društvo Mladost, a time započinje zlatno razdoblje akademskog i hrvatskog športa. Nižu se vrhunski športski rezultati u različitim športovima, poput vaterpola, veslanja, atletike, odbojke, plivanja, juda, košarke, mačevanja, tenisa i drugih športova koji tijekom više od stoljeća sačinjavaju HAŠK Mladost.

Društvo od 1950. uvodi najstariju hrvatsku športsko nagradu – Trofej Mladosti – koja se svake godine dodjeljuje na godišnjoj skupštini najuspješnijim pojedincima i ekipama. Ovu prestižnu nagradu primile su stotine športaša i športskih djelatnika poput Gordana Kožulja, Tamare Boroš, Perice Bukića, Barbare Jelić, Tomislava Smoljanovića, Olivera Martinova, Ninoslava Sarage, Suzane Skoko, Petre Banović, Ivane Brkljačić, Tomislava Paškvalina, Dubravka Šimenca, Đurđe Fočić Šourek, Milke Babović, Olge Šikovec Luncer, Žarka Susića, Radovana Lipovšćaka, Žarka Dolinara, Sandre Perković, Luke Bukića, Martina i Valenta Sinkovića i drugih eminentnih i proslavljenih imena.

Tijekom povijesti HAŠK-a Mladost kontinuirano se njegovala športska raznolikost kao pristup, koncept i način realizacije aktivnosti u športu. Glavni cilj djelovanja HAŠK-a Mladost je promoviranje ideje “Šport za sve”. HAŠK Mladost u svojim redovima razvija šport djece, zatim studentski, vrhunski, rekreativni i šport invalida. Društvo je od početka, u skladu s akademskim poslanjem, otvoreno za nove ideje i domete u promicanju i postignućima na području športa, razvijajući tako duh mladostaštva koji predstavlja temeljnu komponentu intelektualnog kapitala HAŠK-a Mladost.

HAŠK Mladost je graditelj i vlasnik nekretnina Športskog parka Mladost, što je 1988. godine i pohvaljeno dodjelom nagrade najljepšeg europskog športskog parka.

Sportaši članovi HAŠK Mladost okitili su se Olimpijskim odličjima čak 42 puta, od čega na posljednjim Olimpijskim igrama četiri puta i to: atletičarka Sandra Perković, veslači Martin i Valent Sinković te vaterpolist Luka Bukić.

Danas je HAŠK Mladost udruga koja okuplja 28 klubova različitih športova: atletika, biatlon, dizanje utega, hokej na travi, jedrenje, ju-jitsu, judo, košarka, mačevanje, mali nogomet, obojka, plivanje, ragbi muški i ženski, rukomet, sinkronizirano plivanje, skijanje, skijanje na vodi, skijaško trčanje, sklizanje, stolni tenis, streljaštvo, šah, tenis, vaterpolo muški i ženski, veslanje i tri kluba za šport osoba s poteškoćama u razvoju.

Od 2014. godine HAŠK Mladost član je European Multisport Club Association (EMCA) koje se sastoji od 21 multišportskog društva iz cijele Europe, kao što su, Lazio, Olympiacos, Sporting, Crvena Zvezda, Bayer Leverkusen, Levski… U suradnji sa klubovima članovima EMCA-e HAŠK Mladost sudjeluje u projektima Erasmus + Sport kofinanciranim od strane Europske unije.